Μεσολόγγι:Τα μυστικά της λιμνοθάλασσας

Υγρά σουρεαλιστικά τοπία, απόκοσμες λιμνοθάλασσες, μυθικές αρχαίες πολιτείες, υπερβατικά μοναστήρια, ηρώων και θυσιών μνημεία… Ενας «μαγικός» κόσμος πάλλεται εδώ μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, στις παρυφές μιας «ιερής» πολιτείας, πάνω στον φυσικό καμβά ενός πλούσιου και ζωντανού υγρότοπου, από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου…

Ο ποταμός Αχελώος γεννιέται στα κορφοβούνια της Πίνδου και έπειτα από 220 χλμ. αδειάζει την κοίτη του στη θάλασσα, δυτικά της πόλης του Μεσολογγίου. Λίγο ανατολικότερα εκβάλλει ο ποταμός Εύηνος μετά μια πορεία 110 χλμ. που ξεκινά από τα βουνά της Ρούμελης. Τα δύο ποτάμια δημιουργούν με τις προσχώσεις τους ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα.

Στο κέντρο κυριαρχεί, με τη μεγαλύτερη έκταση, η αβαθής λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που απλώνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων απέναντι από τον Πατραϊκό κόλπο. Βόρεια, εισχωρεί στην ακαρνανική γη με το μακρόστενο σχήμα της η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού ή Κανάλι, ενώ στα ανατολικά μοιάζει να στρογγυλοκάθεται δίπλα στην ακτογραμμή, αυτή της Κλείσοβας με τα 22.000 στρέμματα νερού να κρύβουν τον πιο πλούσιο ιχθυοπαραγωγικό βυθό της χώρας.

Η τεράστια αυτή υγροτοπική έκταση που σύμφωνα με τον διάσημο αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα ονομαζόταν Κυνία έδωσε από πολύ παλιά τροφή και στέγη στον άνθρωπο. Ετσι στις όχθες της εμφανίστηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς του ελλαδικού χώρου. Η αρχαία Αιτωλία, όπως ονομαζόταν τότε η ευρύτερη έκταση γύρω της, κατοικήθηκε από τους Αιτωλούς και τους Κουρήτες.

Στην περιοχή άκμασαν σπουδαίες πόλεις-κράτη που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με σαράντα πλοία. Η Καλυδώνα, της οποίας το λιμάνι ταυτίζεται σήμερα με το Κρυονέρι, αναφέρεται από τον Ομηρο ως η μία από τις πέντε ισχυρές πόλεις της Αιτωλίας. Επίσης εδώ βρισκόταν η πόλη Πλευρώνα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο της εποχής κτισμένο σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, που απετέλεσε τον συνδετικό κρίκο των Αιτωλών με την Κόρινθο και την Αθήνα.

Φυσικό οχυρό που προστάτευε τους ανθρώπους της κατά των εκάστοτε εισβολέων υπήρξε ανέκαθεν η λιμνοθάλασσα, αφού τα βαλτώδη εδάφη και τα έλη της δεν επέτρεπαν την εύκολη πρόσβαση. Το Μεσολόγγι μέχρι το 1700 βρισκόταν υπό βενετική κατοχή, ενώ η ιστορική μνήμη το ταύτισε με τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων και συνδέθηκε στενά με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, την ηρωική «Εξοδο των Πολιορκημένων».

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password