Αιτωλικό:Ένα νησί,δύο γέφυρες…

Το Αιτωλικό, η «νερένια πόλη», βρίσκεται, 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Είναι ένα πυκνοκατοικημένο νησάκι, μέσα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, που συνδέεται με την ξηρά με δύο πέτρινες πολύτοξες γέφυρες που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Είναι μια πόλη μέσα στη λιμνοθάλασσα με στενά, γραφικά σοκάκια, χαμηλά σπιτάκια γεμάτα λουλούδια και μυρωδιές φρεσκομαγειρεμένων φαγητών. Οι φιλόξενοι και χαμογελαστοί κάτοικοί του αποκαλούν το Αιτωλικό «μικρή Βενετία».
Αν έρθετε από τον παλιό δρόμο στη θέση «Φοινικιά» θα δείτε ανάμεσα στις αλυκές, μέσα στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς», όπου ερχόταν με βάρκα για να ξαποστάσει ο λόρδος Βύρωνας.

Το σημερινό Αιτωλικό ήταν γνωστό με την ονομασία «Ανατολικό» πιθανόν, καθώς βρισκόταν ανατολικά του Αχελώου και με αυτό το όνομα αναφερόταν σε δημόσια έγγραφα. Ο Ισπανοεβραίος περιηγητής Βενεμιάν που το επισκέφτηκε το 1153 μ.Χ. το αναφέρει ως «Νατολικόν» παραλείποντας πιθανόν λόγω προφοράς το αρχικό «Α».

Η ιδιαίτερη αυτή πόλη σφράγισε με άφθονο αίμα τον δικό της ρόλο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Το αποκορύφωμα ήρθε με την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της, κατά την πολιορκία τους από τις δυνάμεις του Κιουταχή, τον Απρίλη του 1823. Στη μητροπολιτική εκκλησία της Παναγιάς, στις 2 Απρίλη του 1824, πραγματοποιήθηκε από τον Μαυροκορδάτο η δίκη-παρωδία του αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρουμε τον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών, όπου σύμφωνα με το θρύλο η τουρκική βόμβα που διαπέρασε τη στέγη άνοιξε τρύπα στο δάπεδο του ναού, απ’ όπου αναπήδησε γλυκό νερό, ένα θεόσταλτο, πολύτιμο δώρο για τους πολιορκημένους. Από το Αιτωλικό μπορείτε να αναζητήσετε την αρχαία πόλη των Οινιάδων, κοντά στο χωριό Κατοχή. Εδώ θα περιηγηθείτε σε έναν θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο, όπου ανάμεσα σε βελανιδιές και ελιές ξεχωρίζει το μεγάλο και καλοδιατηρημένο θέατρο.

Σε μικρή απόσταση κοντά στο χωριό Λεσίνι απλώνεται το παραποτάμιο Δάσος Φραξού, μοναδικό στο είδος του (έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης). Καταλυτική στην τοπιογραφία της ευρύτερης περιοχής είναι η παρουσία του Αχελώου. Την καλύτερη θέαση στην κατάφυτη κοίτη του μεγάλου ποταμού θα την έχετε από τη γέφυρα του Νεοχωρίου. Για ευρύτερη οικοενημέρωση, θα επισκεφθείτε το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού που βρίσκεται στην είσοδο του Αιτωλικού.

Αξίζει να επισκεφθείτε το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη», που βρίσκεται στο Νησάκι του Αιτωλικού, σ’ ένα εντυπωσιακό νεότευκτο, διώροφο κτίσμα όπου στεγάζεται από το 2006 το μουσείο. Στη μία από τις δύο μεγάλες αίθουσές του θα δείτε έργα της χαράκτριας και ζωγράφου Βάσως Κατράκη (1914 -1988), ενώ στην άλλη αίθουσα φιλοξενούνται κατά καιρούς αξιόλογες εκθέσεις.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password